نماز و خانواده 1
باسمهی تعالی
سپیدهی سخن
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم؛ فرمود خدای بلند مرتبه که پیامبر!«وأمر اهلک بالصلوة واصطبر علیها ... والعاقبه للتقوی؛ خانوادهی خود را به نماز امر کن! خود نیز با همهی توان بر [مراعات] آن شکیبایی ورز ... و عاقبت نیک ازآن اهل تقواست.[1]»
در آئین انسانساز اسلام خانواده نهاد ارجمند و والایی است که صحت و شادابی آن سعادت آحاد جامعه را دربر دارد و بالعکس فساد و نگونبختی آن به تباهی افراد و درنتیجه جامعه منجر میشود. به این ترتیب کانون خانواده اولین کلاس درس برای فرزندان محسوب شده، بسیاری از زمینههای مثبت و منفی اخلاقی در آن پدید میآید. امیر بیان (ع) فرمودند: «تعلیم در کودکی همانند نقشی است که بر روی سنگ کنده شود.[2]» همچنین آن بزرگوار در نامهی 31 نهجالبلاغه، اهمیت تربیت در سنین خردسالی را مطرح مینمایند؛ فرمود: «پسرم (حسنم!) به تربیت تو شتاب کردم، پیش از آنکه دلت (بهعلت دنیادوستی) سخت گردد و خرد تو به (چیزهای بیهوده) گرفتار شود.»
سیره و کلام اهلبیت (ع) گویای آن است که والدین میبایست در 7 سالگی به فرزندان خود نماز را بیاموزند[3] و نیز ایشان را به انجام کارهای نیک دعوت نمایند و اگر کار نیکی از ایشان فوت شده، آنان را در جهت جبران گذشته ترغیب کنند.
در آیهی مورد بحث، پیامبر [و بهوسیلهی وی همهی مؤمنان] موظف شدند که اهل خود را به نماز ترغیب نمایند ولی در ادامه چگونگی دعوت را نیز تبیین میسازد که در این راه باید استقامت ورزید. اینطور نیست که با دعوت کار بهنتیجه برسد بلکه پیگیری و پایمردی در تحقق یافتن این هدف (بهپا داشتن نماز) نکتهای درخور توجه است. همچنین میتوان استفاده کرد که برای ترویج نماز باید از شیوههای خاصی استفاده شود و آیهی شریفه نمونهای را بیان نموده است.
در این نوشته سعی داریم اصول و روشهای تربیتی خانواده را در سایه نماز بررسی نمائیم و بهخاطر اینکه در واژگان قرآنی از نماز به قرآن نیز تعبیر شده، بهنظر ما نماز و قرآن ارتباطی تنگاتنگ باهم دارند، به گونهای که بهپا داشتن نماز، اقامهی قرآن و تحقق بخشیدن به اهداف و برنامههای آن کتاب شریف است؛ لذا دایرهی بحث را به قرآن بسط داده،اصول و روشهای تربیتی را از قرآن شریف استخراج مینمائیم زیرا معتقدیم نگرش قرآنی همان نگرش مبتنی بر فرهنگ نماز است.